food, salad, raw

Jenis makanan untuk rambut yang sihat

Apa yang kita makan mempengaruhi badan kita dan juga rambut kita. Oleh itu, pentingnya untuk kita mempunyai tabiat pemakananan yang baik untuk mendapatkan rambut yang sihat. Saya akan syorkan jenis makanan yang terbaik untuk kesihatan rambut anda.

BAYAM

Bayam adalah sumber vitamin-A, vitamin-C, iron dan kalsium yang sangat baik, yang diperlukan oleh badan anda untuk menghasilkan sebum. Sebum adalah minyak kulit kepala semula jadi yang dikeluarkan oleh folikel rambut.

KACANG

Jenis kacang yang berbeza menawarkan faedah yang berbeza. Kacang almond, badam, dan walnut adalah sumber zink yang hebat, yang melindungi rambut anda dari keguguran.

KACANG MERAH

Kacang merah adalah bahagian yang sangat penting dalam diet rambut yang sihat. Seiring dengan protein, mereka mempunyai banyak zat besi, zink dan biotin. Kekurangan biotin mengakibatkan rambut tidak sihat.

UBI KELEDEK


Ubi keledek dipenuhi oleh beta-karoten, yang melindungi dari penuaan. Beta-karoten diubah menjadi Vitamin-A ketika tubuh memerlukannya, dengan mengekalkan pertumbuhan dan perkembangan tulang dan melindungi serat saraf, yang membawa kepada rambut, kulit dan kuku yang sihat.

LOBAK

Lobak kaya dengan vitamin-A, yang membantu mendapatkan kulit kepala yang sihat. Ia juga dikatakan bagus untuk melawan rambut gugur.

TOMATO

Tomato mengandungi Vitamin penting seperti A, B, C dan E yang sangat baik untuk rambut yang sihat. Vitamin ini membantu mencegah keguguran rambut, memberikan kilauan semula jadi.

KIWI

Kiwi kaya dengan vitamin-C dan antioksidan. Vitamin-C membantu anda mencegah rambut bercabang dan mudah putus. Kiwi juga kaya akan vitamin-E, asid folik, zink, kalsium dan zat besi, yang semuanya bagus untuk rambut yang sihat.

AYAM

Ayam adalah sumber protein berkualiti tinggi yang menghasilkan rambut sihat. Tanpa jumlah protein yang betul atau dengan protein berkualiti rendah, anda seharusnya mengharapkan rambut rapuh yang lemah. Rambut terdiri daripada 91% protein. Jadi badan anda perlukan jumlah protein yang mencukupi.

TELUR

elur adalah salah satu sumber protein terbaik. Tidak kira bagaimana anda memakannya, ia bagus untuk rambut anda.

SUSU

Apabila orang berfikir untuk mendapatkan pengambilan kalsium yang diperlukan, mereka memikirkan susu. Susu adalah salah satu sumber kalsium terbaik, dan kalsium penting untuk pertumbuhan rambut. Kalsium digunakan oleh folikel rambut untuk menghasilkan keratin, yang menjadikan rambut kelihatan berkilau dan kuat.

DAGING MERAH

Daging merah tinggi protein. Ia juga merupakan sumber vitamin-B, zink dan zat besi yang sangat penting untuk rambut yang sihat.

TIRAM

Tiram sangat kaya dengan zink, yang membantu pembaharuan dan pembaikan sel kulit. Ia adalah ramuan penting untuk menyihatkan rambut.

SALMON

Salmon adalah salah satu makanan terbaik untuk rambut yang cantik. Secara semula jadi sarat dengan asid lemak omega-3, protein, vitamin B-12 dan zat besi, yang semuanya penting untuk pertumbuhan rambut. Asid lemak omega-3 menyokong kesihatan kulit kepala, dan kekurangannya dapat menyebabkan kulit kepala kering dengan rambut kusam.

.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *